BRAND – eurolite

Az EUROLITE márkanév, majdnem egyidős a Steinigke Showtechnic-el, Európa egyik legnagyobb showtechnikai, Eurolite termékeket forgalmazó nagykereskedelmével. A vele kötött szerződésünknek köszönhetően, itthon immár több mint 15 éve forgalmazzuk, többek között az Eurolite termékcsaládot is. Ez a márka azok kedvence, akik otthonra, vagy kis pub-ba keressenek kis vagy közepes kategóriájú fényeket, amik használható jó minőségű termékek. De azok is megtalálják benne számításukat, akik egy pro világítás, háttértermékeit keresik.

Eleinte a fő irányát, az akár otthon is használható halogén izzókkal szerelt, hangra mozgó fényeffektek, illetve már több mint 2 éve ezek LED-es kivitelei. Ezek közül a legelterjedtebb típusok az Apollo, a Z, illetve a Derby lámpák, melyek soklencsés, dupla izzós kivitelezésük miatt, egymagukban is nagy teret képesek megvilágítani. További népszerű kategóriák azok a „Corallo-k” melyek ábra nélkül, egy, vagy több lencsén keresztül vetítenek színes fénycsóvákat (MF-1-től 5-ig, és DMF-5), és ezek ábrával spékelt változataik (GF-10). A sugárjátékkal operáló lámpák sokszínűségét bizonyítja, hogy a kivitelek variációja rendkívül sok. Ilyenek a tükörrel ellátottak, mint az MF-9, vagy a Moving Flower III.

Mivel azonban a nem profi kategóriában is kell mutatni valamit, ami megfelelő lehet akár kisebb klubok bevilágítására ezért az Eurolite megkezdte a DMX 512 szabványnak megfelelő intelligens lámpák és vezérlők gyártását. Ebben a kategóriában is jól átgondolt tagoltság fedezhető fel, hiszen a már korábban említett házibuli lámpák nagy része, de leginkább az egy lencsés változatok megjelentek DMX-es verzióban is. Ezek közé sorolható a TF-5-ös vagy a TR-5-ös lámpa. A kategóriában tovább lépve lejuthatunk a szín, és ábraváltó lámpákig. Ezek a TG-5, TC-5, TC-150, TC-250 és TC-300 lámpák. Ezek után következnek, a tükrös és a mozgófejes lámpák, melyek tudásuk és áruk tekintetében egészen az amatőr kategóriától indul és a pro-ban ér véget, úgy, ezek a TS sorozatú szkennerek, és a TMH sorozatú mozgófejes lámpák, amikkel már akár „fény show” is produkálható. A látvány fokozása érdekében a fenti felsorolt lámpák közül összeválogathatunk egy csokorra valót, amit azután a megfelelő vezérlőre kötve kedvünk szerint programozhatunk. Ez a vezérlő a lámpáink mennyiségétől és csatornaszámától függően, a következő lehet, a teljesség igénye nélkül: Eurolite DMX operator 192, DMX stage control 136, KRX-16, vagy akár a Scene setter 24/48. Mint azt már említettük, az Eurolite a LED-es fények területén az utóbbi időben sokat fejlődött. Az elmúlt évben pedig szinte berobbantak a piacra a fent megnevezett kategóriákba tartozó világító alkalmatosságok. Ezek szintén vagy hangra mozgó fények, LED FE-18, LED FE 3X1, de jellemzően inkább a DMX vezérelt termékek terjedtek el, mert a LED technológiából sokkal több kihozható, mint ha csak a zene ritmusára mozogna a lámpából érkező fényjáték. Azonban, ezek is képesek hangra működni, mely funkció során, általában a vezérlőkről előcsalogatható összes effektet felsorakoztatják. Ilyen például, a LED Z-500, a LED MAT 64, és az Eurolite PD széria.

A dekorációs fényeffektek és egyéb dekorációk területén is igen erős az Eurolite. Rengeteg ilyen jellegű terméket vonultat fel, lehetőséget adva, egy-egy házibuli, vagy party hangulatának felemelésére és szórakozó helyek díszvilágítására. A Repertoár a dekor fényektől, kezdve, (Rubberlight , tükörgömbök, lépcső él világító tubel-light, plazma termékek, FL műlángok, LED dekor termékek, LED Cube, UV lámpák, mini bliccerek és stroboszkópok). Időszaki dekorációt is kínál a márka, a Halloween-i termékek körében, aminek nagy része év közben is elérhető, így akár egy horror show keretein belül is felhasználhatóak, de előre gondolkodva, már most is berendelhetőek, a november 1.-i bulikra.

Akinek úgy tűnt eddig, hogy az Eurolite csak hobbi célokra, vagy fél profi felhasználásra gyárt termékeket, az rosszul gondolta, ugyan is a kínálatban fellehetőek profi világítás technikai termékek is. Ezek közé tartoznak a PAR lámpák és az ezek tápellátására szolgáló DIMMEREK (fényerőszabályzó). A PAR lámpák választéka is bőséges, hiszen a dekor célokra és termék megvilágításra is tökéletesen alkalmas kisméretű PAR-16-ostól a legnagyobb, profi színpadi felhasználásra alkalmas PAR-64-es lámpatestekig tart. Ezekhez a PAR lámpákhoz, a 36-os mérettől használhatóak az Eurolite dimmerek, melyek a felhasználási célnak megfelelően lehetnek alapkivitelek (EDX-4), profi, rack-be építhető nagy teljesítményű darabok (DPX sorozat), vagy vezérlővel egybeépített kompakt készülékek (LCD-4/S). A profi világítástechnikában a PAR lámpák mellett haladva eljutunk a LED-el szerelt PAR lámpákhoz. Ezen termékek a PAR36-os mérettől indulnak és mindegyikük kivétel nélkül vezérlehető DXM rendszerről. Nagy előnyük a hagyományos PAR lámpákkal szemben, hogy nagyon kis áramigényük mellett, elhagyható a dimmer és illeszthető a meglévő DMX körre, vagy egy külön beiktatott olcsó DMX vezérlőre. Fényerejüket tekintve átlagosan a 300W-os PAR izzók teljesítményének megfelelő, viszont az RGB színkeverésnek köszönhetően, a színek sokkal élénkebbek, teltebbek, mint a fóliával színezett izzóké. Kezelésük, használatuk egyszerűbb, mivel a színváltás, a műsor alatt bármikor kivitelezhető. Ebbe a kategóriába soroljuk továbbá az úgynevezett LED BAR-okat, amik, hasonlóan az említett PAR lámpákhoz ugyan olyan meggyőző fényerővel bírnak, és kezelésük, áramigényük is hasonlóan nagyszerű, de kivitelük, inkább derítésre, komplett felületek színezésére szolgál. Mind a LED PAR-ok, mind a LED BAR-ok kivitelüket tekintve lehet kültéri, illetve beltéri felhasználásra készítettek.

2014